Gepost door: -paul | 27 november 2014

La Marthe

St.Julien-de-Civry
Nog eens over de bakkersperikelen in Saint Julien de Civry. De oude blauwe boulangerie staat al langer te koop en de andere, laatste, bakker is ermee opgehouden. Er is nu in het dorp wel een depot waar je op bestelling je brood kunt halen. Links van de blauwe bakker heeft zich in een oud winkelpand een dierenarts gevestigd. de tradiitionele Franse keukenGoed, nu kreeg ik van Rietje, ter leen, een kookboek over de traditionele Franse keuken, in 1990 geschreven door Brigitte Tilleray met prachtige foto’s van haar vriend David George. De schrijfster trok door het Franse platteland en schoof overal aan tafel bij vrienden of gewoon mensen van het land die haar allen gul van hun kookkunst en recepten deelgenoot maakten. Nu is het aardige dat in het hoofdstuk over de Bourgogne iets geschreven wordt over de twee panden op bovenstaande foto. Het gaat als volgt:
Het was bijna lunchtijd en daarom waren, geheel volgens de Franse gewoonte , de kinderen en de mannen erop uitgestuurd om brood te halen terwijl de vrouwen en moeders de laatste hand legden aan het middagmaal. au painBij het verlaten van de bakkerij zwaaiden de mensen naar de oude dame met de helderblauwe ogen die achter het raam van de aangrenzende winkel zat. Dit was La Marthe, zo vertelde een jongen mij, de oudste inwoner van het dorp. Boven de van kanten vitrage voorziene deur stond in vervaagde goudkleurige letters te lezen “EPICERIE”. Ik duwde de deur open en liep tot mijn verbazing een grote, volkomen lege kruidenierswinkel binnen. Alleen het vaste meubilair stond er nog: twee mahoniehouten toonbanken met een marmeren blad, planken, een grote antieke koffiemolen en een koperen weegschaal die zo glanzend gepoetst was alsof de winkel vandaag voor het eerst open zou gaan. Marthe was allang met haar werk gestopt, maar het was duidelijk dat zij nog steeds de omgeving koesterde die haar raison d’être was geweest. Zij bood mij een glas zelfgemaakte cassis met water aan en vond het goed dat ik de vergeelde bladzijden van haar met de hand geschreven receptenboek bekeek

La Marthe

Het boek bevat prachtige foto’s van David George en zo’n 200 authentieke, originele recepten door Brigitte Tilleray.
Uitgeverij BZZtôH, Den Haag, ISBN 906291 892 1


Reacties

  1. Dat zou mijn oma geweest kunnen zijn in haar winkel in de Rijp,NH.precies dezelfde koffie molen,hoe bestaat het!!!en ze lijkt ook nog een beetje op haar….

  2. I can’t tell you how sad this picture of the closed bakery makes me.

    The welcome at Alloin may have been more gracious, and the bread there was fine. But the baguette at the Pain de Campagne was absolutely wonderful – just as I remember French bread in the early 60s. It was the perfect, and irreplaceable, accompaniment to a chunk of chèvre or a slice of Comte or St. Nectaire.

    Oh well.

    • Yes Neil, the baguettes from Monsieur Martin were unbeatable. Especially on Sundays. In the morning I first went to buy a newspaper in La Clayette and then drove back to Saint Julien de Civry for his baguette. Double enjoyment. I still can taste it in my memory.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën