Morgenvroeg is er dit keer in Briant weer een hondenwandeling met een groepje eh… laat ik zeggen intimi. Het weer zal meewerken, althans er wordt geen regen voorspeld. Na zo’n wandeling wil er uiteraard wel wat gegeten worden. Nu wil het toeval, ha, dat men mij gevraagd heeft om als bijdrage een pan soep te maken. Dat is geen probleem, die maak ik graag. Om echter te voorkomen dat iedereen mij morgen gaat vragen hoe ik die soep vanmiddag gemaakt heb, hierbij alvast het recept. Het is een recept, voor vier personen, uit de Volkskrant, maar let op want ik gebruik het als leidraad. Ik neem geen gedroogde witte bonen (die moet je namelijk eerst een nacht laten inweken), maar een blik van 500 gram. We brengen de bonen met 1,5 liter water, de spekblokjes en twee(!) groentebouillon tabletten aan de kook. Pel en snipper de ui. Schil de wortel en snijd die in blokjes. Kook stukjes ui en wortel ongeveer 1 uur in de soep mee. Snijd de bleekselderij in boogjes en kook die de laatste 20 minuten in de soep. Pureer de soep met een staafmixer. Is de soep te dik voeg dan wat water toe. Is hij te dun dan kook je hem wat in. Op smaak brengen met peper (zout zal niet nodig zijn). Roer de kaas (ik gebruik geraspte gruyère kaas), de tijm en de knoflook door elkaar. Schep de soep in kommen en strooi wat van het kaasmengsel erover. Geef er stokbrood bij.
Lijkt me heerlijk. Ga ik ook proberen.
By: Saskia. on 28 november 2018
at 19:08
Dat wordt smikkelen
By: Margreet on 28 november 2018
at 20:10
Sounds delicious Paul. And with it, a glass of ….Beaujolais perhaps?
Bon appetit. Neil and Janet
By: Neil and Janet on 28 november 2018
at 20:41
lukt dat goed, dat pureren van spekblokjes in die soep?
By: margriet on 28 november 2018
at 20:57
Na een uur koken is dat spek zacht en kun je alles goed pureren met die mesjes van de staafmixer.
By: -paul on 28 november 2018
at 21:51
Recept is gekopieerd en genoteerd – zonder auteursrechten kan wel zeker? Variaties zijn mogelijk – ik hou wel van stukjes spek in de soep – een tweede hoeveelheid nog apart bakken en na het mixen erbij doen …
By: Dufraing Marc on 29 november 2018
at 08:56
Variaties zijn zeker mogelijk. De soep is op zich pittig genoeg en glijdt lekker weg. Bij een tweede hoeveelheid gebakken spekjes erin zul je meer moeten knabbelen.
By: -paul on 29 november 2018
at 10:35
Recept overgenomen, bedankt. Ik kook heel graag soep, altijd teveel, rest gaat in de vriezer. Komen we wat laat of moe thuis en hebben we geen “puf” meer om te koken, dan is er altijd nog wel een soepje waar je van opkikkert!!
By: mia on 3 december 2018
at 20:34