Gepost door: -paul | 27 december 2021

Koper

Een week geleden schreef ik over de nieuwe koperen dakgoten van deze kasteelachtige grote boerderij in Oyé. Dat is nogal een prijzige aangelegenheid. Dominique zei toen dat het koper misschien verplicht is bij een pand dat valt onder Monumentenzorg. Heb dat eens nagezocht hoe het zit in Nederland.
De Rijksdienst voor de Monumentenzorg zegt: ‘Het streven naar een lange levensduur leidt steeds vaker tot toepassing van koper in plaats van zink of lood. Wanneer koper het oorspronkelijke materiaal vervangt, gaat dit ten koste van cultuurhistorische waarden. Lood en zink zijn immers bepalend voor de architectuur en de tijd waarin zij zijn toegepast: lood vanaf de Middeleeuwen, zink met name in de tweede helft van de 19de en vroege 20ste eeuw. Zo is bijvoorbeeld het vervangen van een zinken roevendak in koper niet juist omdat een roevendak in koper niet historisch is. Vervangen in het oorspronkelijke materiaal staat dus voorop’.


Reacties

  1. In laboratoriumonderzoek met slakken wordt kopervrij water gebruikt uit kunststofleidingen. In irrigatiekanalen worden of werden meermalen per jaar zakjes kopersulfaat gedompeld om de bilharzia te bestrijden. Om schimmels te bestrijden wordt royaal gebruik gemaakt van bouilli bordelaise (kopersulfaat).
    Een blauw uitgeslagen muur heeft in Frankrijk nostalgische waarde. Er zijn leveranciers van vijverproducten die kopervrije bestrijding van slakken promoten. Koper is een van de sporenelementen in ons voedsel. We kunnen niet zonder.
    Koperen dakgoten en regenpijpen zijn als de gouden badkranen van Poetin en Ceaucescoe. Laat ik het daar maar ophouden bij gebruik van koper bij kastelen en woningen.

  2. Bijzonder, je zou denken dat het juist andersom is. Weer wat geleerd. En dat kasteel is dus bewoond? Wel groot hoor. Met personeel wel te doen 😉


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën