Gepost door: -paul | 4 juli 2021

Kardoen

Vorig jaar heb ik van Sonja twee kleine planten gekregen voor in de moestuin. Nou moet je toch eens kijken wat voor iets enorms daaruit ontstaan is. Het is kardoen ( Cynara Cardunculus) en lijkt een beetje op een reusachtige artisjok, alleen is het blad grijzer. Het zal niet lang meer duren voordat de bloemen zich zullen laten zien. Ben benieuwd hoe die er zullen uitzien.


Responses

 1. En dan straks iets lekkers ervan kokkerellen of gaat het je alleen om de bloem? Heb zo’n kardoen overigens nog nooit gegeten. Houd me maar op de hoogte!

  • Heb je dit blogje trouwens met een speciale reden onder ‘luiken’ geplaatst?

   • Vreemd, het moet onder de categorie ‘tuin’ staan. Zal het acuut wijzigen. Het zal toch niet zijn dat ik gehackt ben ;-)

 2. ‘Van de kardoen kunnen verscheidene onderdelen worden gegeten. De bloemharten zijn goed te vergelijken met die van de artisjok. Vooral in Zuid-Italië en Sicilië worden tijdens de bloeiperiode daarom nog steeds vele planten in het wild ontdaan van hun bloemharten. Enkel het hart en de onderkant van de schutbladeren is eetbaar.

  Het meest gebruikelijke is echter de consumptie van de bladstelen. Dat is meestal ook het enige onderdeel van de kardoen dat nog wel eens op de markt wordt aangeboden. Ze lijken nog het meeste op grote selderiestelen en smaken artisjokachtig. Sommige Italianen eten (vooral zeer jonge) bladstelen nog wel eens vers, met wat olijfolie als dipsaus; de meeste mensen in onze contreien zouden dat echter te bitter vinden smaken. Om zoveel mogelijk smaak te behouden kunnen de bladstelen van een kardoen het beste geblancheerd worden, en dan bijvoorbeeld met een room- of kaassausje worden opgediend.

  Verder worden de bladstelen soms gegratineerd. Een ongebruikelijk maar wel leuk kardoenrecept betreft het frituren van stukjes bladsteel; dat kan dan worden opgediend als voorgerecht of amuse.

  Ook kan de penwortel nog wel eens worden opgediend, gekookt en al of niet koud. Dat is vooral gebruikelijk in sommige delen van de VS, met name in het Zuiden. Van de stelen wordt soms ook nog wel eens soep getrokken.’

 3. Wat een informatie van Henny. Ik weet dat de bloemen op de artisjokbloemen lijken, alleen iets kleiner.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën