Gepost door: -paul | 8 februari 2021

Moulin Garnier

Tussen Oyé en Saint Julien de Civry ligt dit complex van oude huizen. Acht jaar geleden vroeg ik me al eens af wat dat nu eigenlijk geweest is. De foto die ik toen maakte is mooier, vandaar dat ik hem hieronder nog eens laat zien:

Volgens een kaart zou het ‘Le Moulin de la Chassagne’ moeten zijn. Ik zei toen er loopt een piepklein stroompje dus een watermolen kan het haast niet zijn geweest. Nou wil ik het wel weten, dus ben ik bij Bettina te rade gegaan. Wat zegt zij? Het was vroeger een watermolen. Achter het huis was een bassin dat gevuld werd door een klein riviertje. Het bassin kon open gezet worden als men de molen wilde laten draaien. Oké. Nu komt het: Er woonden daar twee oude broers die de onhebbelijkheid hadden om in de winkels niet te betalen, ofschoon ze genoeg geld hadden. Iedere keer moest de burgemeester het dan weer in orde brengen. Een van de broers is nu overleden en een week geleden is de oud-burgemeester ook overleden. Wat een treurigheid.
Dan nog even over de naam van de molen. Op een satellietfoto van Google heet het riviertje Ruisseau du Moulin Garnier. Dan denk ik dat de naam van de molen ook zo is.


Reacties

  1. Prachtige zoektocht. Bijzondere geschiedenis.

  2. Al eens aan Victor gevraagd? Hij is kenner en heeft ook (veel?) boeken over molens. Overigens heeft hij op drie watermolens gewoond.

    • Het ging mij er alleen om of het al dan niet een watermolen is geweest. Op de satellietfoto is niet te zien dat er een omleiding van het riviertje is geweest. Daardoor werd ik op het verkeerde been gezet.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën