Gepost door: -paul | 4 februari 2021

Verdunnen

De eau de vie die ik laatst heb laten stoken met de mobiele alambic van de familie Moulin heeft een volume alcohol percentage van 45%. Dat is me te straf en die wil ik dus verdunnen naar 35%, hetzelfde als van een jonge jenever zeg maar. Voor die verdunning heb je gedestilleerd water nodig. Dat water heb ik gekregen van Bart, mijn beste vriend in het Belgische Zutendaal. Het berekenen van de hoeveelheid water om toe te voegen doe je met een formule. De finishing touch is dan nog het maken van de etiketten voor de flessen. Een fluitje van een cent, maar wel heel leuk om te doen.


Responses

 1. komma vergeten achter vriend !!??

  • Ha, bewust vergeten !
   Waarom ? Ik vind het buitengemeen leuk om er je steeds weer mee te jennen. En nog leuker is dat je er iedere keer weer op reageert. ;-)

 2. Skål. Wij noemen het aquavit..

  • Net als bij whisky eerst je glas omspoelen is voldoende. Trouwens waarom water van Bart, ik bedoel.

   • Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar laat ik een gok wagen.
    Het verdunnen van eau de vie vraagt om zuiver water. Ik kan hier in de super alleen maar gedemineraliseerd water kopen. Dat wordt gebruikt in strijkijzers. Als je dat water gebruikt om te verdunnen, dan loop je het risico dat de eau de vie troebel wordt. Die kans loop je met gedestilleerd water minder. Vandaar het gedestilleerde water (uit de vroegere apotheek) van Bart.

 3. Schol zeggen wij dan – laat het smaken!

 4. Daar kun je de winter dan wel mee door! En al is dat etiket maken een fluitje van een cent, het is wel een heel leuk ontwerp! Klink en klaar, je kunt je niet vergissen in het percentage in ieder geval.

 5. Na een half uur piekeren met het gebruik van eenvoudig herkenbare verdunningen, wist ik het weer. De basisgedachte van de door jouw gebruikte formule is ‘aanvullen tot”. Vandaar de maatbeker en maatcilinder op jouw tafel.
  Erik Scherder zal tuinwerk zeker als goed voor je fysiek beoordelen maar voor je mentale gesteldheid promoot hij het gebruik van het brein en . . . .
  Nee ik ga niet vervelend doen, je kunt niet verdunnen tot 0%.

  • Ik vergeet een essentieel onderdeel te benoemen. Dat is de alcohol-meter in mijn rechterhand. Je moet natuurlijk wel weten hoe hoog het alcoholpercentage is en wat het moet worden.
   De ‘Bouilleur de Cru’ zegt dat de eau de vie die hij gestookt heeft een alcoholpercentage heeft van 50%. Als ik dat meet blijkt het 45% te zijn.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën