Gepost door: -paul | 20 januari 2021

Mariabeeld

Een Mariabeeld in een nis van een muur in het dorpje Oyé. Het Franse platteland staat vol met kruisbeelden. Mariabeelden zijn fors in de minderheid. De symbolische waarde van Maria is dat ze wordt gezien als de moeder van Jezus, de zoon van God. Maria is een mensheidssymbool dat wijst naar de toekomst en een betere wereld. Dat is nogal wat. Ik zie die beelden meer als erfgoed uit een voorbije wereld. De moeite waard om te behouden.


Responses

  1. Maria raakt hier behoorlijk overwoekerd. Vast geen oude dame in de buurt die er geregeld verse bloemen neerzet en de boel een beetje bijhoudt.

    • Zeg maar gerust dat het een rotzooitje is. Voor een oude dame moeilijk te onderhouden. Daar komt bij dat de nis vrij hoog in de muur zit. Zeker zo’n twee meter.

  2. Ik zie een soort rozenboog van ijzerdraad staan. Misschien ziet het er in de zomer wel mooi uit als alles begroeid is met groen en bloemen.

    • Dat zou kunnen, maar in de winter kun je goed zien dat er nogal wat achterstallig onderhoud is.

  3. Een “pakkende” foto. Vind ik wel mooi!

  4. Is inderdaad opvallend in Frankrijk: de typische kruisen (vaak negentiende -eeuwse missiekruisen), en weinig veldkapellen, laat staan Mariabeelden aan de huizen.
    In de regio wel een paar grote beelden (St. Bonnet des Bruyeres, St. Tramayes, St. Mamert/Le Razay, St. Léger sous la Bussière. Maar inderdaad wel vreemd inderdaad dat je vrijwel nooit als huizen ziet, zoals b.v. bij ons in Vlaanderen op het dorp, of zelfs in steden als Brugge en Antwerpen op de hoeken van straten.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën