Gepost door: -paul | 5 december 2020

Schandaal

Eind september liet ik deze foto zien van het bekende paard voor het château van La Clayette. Sinds kort staat het er niet meer. Huh? Wat is er gebeurd? Het beeld werd in 2002 door de stad, via een Salon de Maires, gekocht voor 30.000 euro. Er was geen reden om aan de authenticiteit te twijfelen. Maar in feite is de geschiedenis interessant … In 1985 werd een enorme fontein gemaakt door beeldhouwer F. Juger. Het centrale deel ervan was een paard. In 1994 verkocht Juger een iets kleiner exemplaar van zijn werk … op een veiling … dat werd gekocht door een antiquair die er vervolgens een siliconen mal van liet maken. Deze mal is gekocht door beeldhouwer C. Maas die hem naar een smederij in Thailand heeft verscheept … waar een Thaise beeldhouwer enkele wijzigingen heeft aangebracht aan het paardenhoofd … en daarna zijn er meerdere bronzen beelden van gemaakt. De oorspronkelijke beeldhouwer Juger daagde de gieterij en Maas voor de rechter, die besloot dat er 300.000 euro aan schadevergoeding betaald moest worden. Juger staat er nu op dat alle kopieën worden verwijderd. Het VVV-kantoor moet nu al zijn documenten / posters / boekjes enz. doornemen om alle foto’s van het standbeeld te verwijderen.
(Met dank aan Peter Steven voor de informatie)


Reacties

  1. Niet te geloven!! Wat heb je toch een boeven op deze wereld! Dus nu moeten jullie het zonder het symbool van Ferrari doen in la Clayette. Hopelijk komt er iets origineels voor in de plaats.

  2. Interessant verhaal Paul, maar…..
    Wat ontzettend jammer voor la Clayette, het was zo’n spannend en energiek beeld zo voor het het chateau. Dat wordt een lege plaats, dat wordt een gemis.

  3. Oh oh, Salon de Maires heeft ook wat gemist. Als ik Maas was had ik naar een betere advocaat omgekeken. Valt een hoop over te zeggen maar dat vergt nogal wat studie. Toch jammer voor La Clayette. Het zit ze ook niet mee. Het kunstwerk in het meer is ook al weg😢

  4. 30.000 euro voor zo’n bronzen beeld is een koopje. De gemeente had voor aankoop aan Juger moeten vragen of het wel zijn beeld is. Dat was een kleine moeite geweest.

  5. Wat jammer dat het beeld weg is. Het hoorde daar gewoon.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën