Gepost door: -paul | 6 november 2020

Lockdown

Uitgebloeid siergras, vermoed ik, in de tuin, met rechts op de achtergrond, dat weet ik wel zeker, de nog steeds bloeiende leeuwenbekken. We hebben er bijna al weer een week opzitten wat betreft de tweede lockdown die tot tenminste 1 december zal duren. Wat zijn nu de belangrijkste lockdown-regels in Frankrijk? Er is een site www.frankrijk.nl die hierover veel informatie geeft. Hieronder een samenvatting:

– De crèches en scholen blijven open. Wel moeten nu ook scholieren vanaf 6 jaar mondkapjes dragen (eerder gold dit voor 11+ jaar). 
– De Fransen mogen bijven werken, maar thuiswerken is verplicht als mogelijk
– De attestation de déplacement (het getekende formulier met een geldige uitgaansreden) komt terug voor alle Fransen. Wie zonder dit formulier (uitgeprint of op telefoon) de deur uitgaat, riskeert een boete van €135. 
– Geldige redenen om het huis te verlaten zijn onder meer: naar werk gaan (werkgeversverklaring verplicht), de kinderen naar school te brengen (onderwijsverklaring verplicht), boodschappen doen, voor medische afspraken, voor buitensport (solo) of de hond uitlaten (max. 1 uur en max. 1 km van huis) of vanwege een ‘dringende’ familiereden.
– Alle evenementen en (privé-)bijeenkomsten zijn verboden.
– Horeca en ‘niet-essentiële’ winkels moeten tot minstens 1 december sluiten. Hetzelfde geldt voor kappers, musea, sportscholen, bioscopen, theaters en andere uitgaansgelegenheden.
– De (overdekte) markten met verse producten mogen openblijven.
– Reizen tussen de Franse regio’s mag tijdens de lockdown alleen met een geldige reden (uitsluitend voor werk).
– Hotels blijven geopend (o.a. om Fransen die voor hun werk mogen reizen te ontvangen), maar er is alleen roomservice mogelijk, ook alle hotelhoreca moet sluiten.
– Benzinestations, garages, autoverhuurbedrijven blijven open.– Bejaardenhuizen mogen bezoek blijven ontvangen (vorige lockdown was dat verboden) en de Fransen mogen naar de kerk (maar niet naar collectieve kerkdiensten).
– De parken, bossen en stranden blijven dit keer toegankelijk tijdens de lockdown.
– De Franse grenzen blijven open voor (Schengen)landen en er gelden geen speciale voorwaarden voor Europese reizigers. Voor reizigers uit landen buiten Europa zijn strenge grensrestricties van toepassing en is een negatieve COVID-test verplicht.
Half november volgt een evaluatie van de situatie door de Franse overheid.


Reacties

 1. Dank je wel Paul om ons op de hoogte te houden. Ik vind jammer genoeg je link niet meer terug waarop je kon zien hoever nu die km reikte.

  • Dit is de link:
   https://carte-sortie-confinement.fr

   • Dank je wel Paul. Ik heb net ontdekt dat het containerpark net buiten de cirkel valt en dat we ook ons gebruikelijk toertje met de hond niet kunnen maken omdat het tipje van de straat waar we naar rechts kunnen afslaan ook net buiten de cirkel valt.

    • De gendarmes zullen daar toch redelijk soepel mee om kunnen gaan, denk ik. Het komt toch niet op de millimeter aan?

 2. Probleem is dat als je eenmaal het land in reist, je je aan de voorwaarden moet houden wat betreft verplaatsingen, hebben wij vernomen. Tja, dus geen herfstvakantie in Bourgondië. Bij ons zijn de maatregelen, behalve dan het verplichte formulier, nog wat strenger: onderwijs slechts deeltijds, zoveel mogelijk op afstand. Maatregelen duren ook langer. Geen gewone griepvaccins meer voor niet-risico-patiënten, en ga zo maar door. En boven alles de maatregel: echte kerstbomen mogen verkocht worden, kunstkerstbomen niet. Wordt een vreemde Kerst. De moed er in houden jullie, proberen wij hier ook, en heel voorzichtig zijn, al is de situatie hier bij ons stukken erger dan in Frankrijk. Ons dorp was hier in eerste golf als enige van heel het land gespaard gebleven, nu waart het rond. Hou jullie haaks, en warme groet!

  • Geen kunstkerstbomen? Waarom zou dat zijn?

   • Rare redenering die ze hier volgen: bloemenzaken en tuincentra mogen openblijven, en die verkopen met de kerst ook echte kerstbomen. Decoratiezaken moeten gesloten blijven en kunnen dus geen kunstkerstbomen niet verkopen. Als tuincentra wel kunstkerstbomen mogen verkopen, zou er oneerljke concurrentie zijn. Net zoals supermarkten geen kleding mogen verkopen, omdat kledingwinkels gesloten zijn. Alleen, alle gesloten winkels mogen wel een afhaaldienst hebben. Bv. elektrozaak in de buurt hier, daar winkel je via whatsapp-filmpje/smartphone: ze tonen je de producten waaruit je kunt kiezen, geven info en je kunt die dan gewoon afhalen. Idem voor kledingzaken: je kiest, haalt af, en wat niet past, breng je terug. Heel gedoe. Overigens, ook kerstdecoratie mag dus niet verkocht. Gisteren bleek dat in plaatstelijke ‘Gamme Vert) een nieuwe hondenlijn dan weer wel verkocht mocht worden, en hondenspeeltjes ook, maar kinderspeelgoed niet. Je mag dus wel de helft van de winkel binnen, en kinderspeelgoed dan alleen afhalen, denk ik. We winkelen op een andere manier.

 3. Gek dat de grenzen open zijn. Hier (DK) kom je niet zomaar het land binnen. Daar moet je een heel geldige reden voor hebben. Duitsland heeft nu ook de grens op slot voor ons ;-)


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën