Gepost door: -paul | 5 oktober 2020

Vuurtoren

Aangezien het vandaag de hele dag regent, waag ik me niet naar buiten om een foto te maken. Vandaar deze foto, van een week geleden, op het strand van Egmond aan Zee. Het scheelde trouwens niet veel of we waren daar ook kletsnat geworden. Als je een rondje zou maken langs de Nederlandse kust, dan kun je 15 vuurtorens tellen die nog steeds actief zijn. De vuurtoren in Egmond aan Zee draagt de naam Vuurtoren J.C.J. van Speijk en is een van de oudste Nederlandse vuurtorens.
Wie was die van Speijk? Dat heb ik eens even opgezocht. Het was een Nederlandse kanonneerbootcommandant die in 1831 tijdens de Belgische Opstand vaderlandse roem verwierf door deze boot te laten exploderen en zo voorkwam dat zijn schip in de handen van de Belgische opstandelingen kwam. Hij zou hierbij de historische laatste woorden hebben gesproken: dat eerder nog boot en kruit en mij de lugt in gaat dan immer een infaame Brabander te worden of het vaartuig overtegeven.
Zo hoor je nog eens wat over die Brabanders.


Responses

  1. That is some photograph Paul!

  2. I agree !
    Fantastische plaat.

  3. Echt een mooie foto, heb ondertussen ook een beetje opzoekingen gedaan over de Belgische opstand. Weer veel bijgeleerd.

  4. er is een podcast die heet Het verlies van Belgie en gaat over de opstand van Belgie en de afscheiding van Nederland. De podcast is van Johan op de Beeck een historicus uit Belgie die geweldig enthousiast zijn verhaal doet.Een leuke tijdbesteding tijdens deze donkere dagen

    • Bedankt voor de tip. Daar ga ik naar luisteren.

  5. Toevallig heb ik onlangs een stukje voorgelezen aan mijn groep 7/8 uit “de tiendaagsche veldtogt” geschreven door H.G. Cannegieter. En dus familie van mijn vaders kant. Dat was in 1831. Het leger trok te voet naar Leuven om die ‘vermaledije belgen’ eens mores te leren. Deze H.G. Cannegieter was kapitein bij de friese mobiele schutterij en heeft een dagboek bijgehouden over deze veldtocht.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën