Gepost door: -paul | 27 maart 2020

Vaders

Dit boek ligt denk ik al langer dan een half jaar op mijn bureau om gelezen te worden. Er is nu eindelijk tijd om te lezen hoe de relatie tussen dochter Jolande en haar vader Berry Withuis is geweest. In het kort een paar woorden. Berry Withuis (1920-2009), bekend schaakjournalist, werd grootgebracht in een gereformeerd gezin. Als twaalfjarige raakte hij zijn geloof in God kwijt. Later werd hij communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Over zijn gevoelens sprak hij nooit. Met al zijn bonhomie, zijn gepraat en zijn grappen was hij een zeer gesloten mens als het ging om dingen die hem diep raakten. Mijn vader, leeftijdgenoot van Berry, was ook zo’n type. Hij leerde mij schaken en liet me nooit winnen. Totdat het moment aangebroken was dat ik wel van hem won. Daarna heb ik hem, als wraak, nooit meer laten winnen.
In de 60er jaren was het meedoen aan een simultaan-seance zeer populair. De seances werden altijd na afloop van het Hoogoven- en of het IBM-toernooi door de hoofdsponsor Vroom en Dreesman georganiseerd. Berry Withuis was degene die dat allemaal regelde. Tegen Withuis heb ik nooit gespeeld, maar wel tegen grootheden als Victor Kortschnoi en Boris Spasski. Tegen Kortschnoi was ik kansloos, maar tegen Spasski speelde ik remise. Een van de weinige keren dat ik mijn vader enorm heb zien glunderen van blijdschap.
Veel dingen die Jolande Withuis in haar boek Raadselvader beschrijft over de relatie met haar vader, zijn daarom voor mij heel herkenbaar.


Reacties

  1. Wat bijzonder Paul!


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën