Vanwege de vorst gaat het nu snel met de herfstbladeren. Dus is het zaak om er zo snel mogelijk nog een paar foto’s van te maken. Van mijn zus krijg ik regelmatig Nederlandse krantenknipsels toegestuurd met interessante artikelen. Een paar maanden geleden schreef Pia de Jong een column in de NRC over het woordje ‘eh’. ‘Eh’ als gewoonte- en opvulwoord, en de kunst van eh-loos praten. Haar stelling is: “Mensen die zonder eh’s praten, zijn een verademing. Naar hen luisteren is vergelijkbaar met rust in een stiltecoupé of de frisse lucht in een rookvrije ruimte”. Daar heeft de taalkundige Annelies Jehoul, in een interview, ook weer in de NRC, een andere mening over: “Zeg vooral ‘eh’, maar wel met mate graag”. We zeggen niet zomaar ‘eh’ of ‘ehm’ in een gesprek. ‘Eh’ zeggen is een manier om het woord te behouden.” Een onderzoeker heeft een tijdje terug charismatische en niet-charismatische sprekers met elkaar vergeleken. Dan zie je dat de meeste charismatische sprekers af en toe ‘eh’ zeggen. De mensen die niet charismatisch zijn daarentegen zeggen ofwel nog veel vaker ‘eh’ ofwel helemaal geen ‘eh’. Dus het lijkt erop dat degenen die het fijnst voelen om naar te luisteren gewoon een gemiddeld aantal ‘eh’s’ zeggen.” Interessant om beide artikelen te lezen. Ongetwijfeld zal ik het woordje ‘eh’, als ik met iemand praat met regelmaat gebruiken. In mijn blogjes zul je het, denk ik, niet vaak tegenkomen. Maar goed, dan heb je het over spreektaal en schrijftaal.
Reacties
geef een reactie
Categorieën
- Argentinië
- atelier
- Bar l'Aut'antique
- beelden
- beestjes
- bewegende beelden
- bibliotheek
- boerenerf
- bouleshit
- buitenom
- Cato
- château
- corona
- Cuba
- cultureel
- enchanté
- feest
- fotofilmpjes
- gastblog
- Geen categorie
- geLACHkamer
- ijslandse paarden
- interessant
- Jowlevi
- Jowluca
- Kate to New Zealand
- kerk
- keuken
- korstmossen
- kruisbeeld
- Le Val d'Arconce
- le vert pré
- luiken
- markt
- mooiste maandelijkse blogfoto's
- nepal
- oog voor detail
- paulvlog
- pompstation
- Puck
- serre
- straatje
- Tara
- tuin
- uitstapjes
- vlinders
- vogels
- voiture
- vroeger
- watermolen
- wei
- wijngaard
Gebruikt iemand die charismatisch schrijft over de Bourgogne ook opvulwoorden? En zo ja, komt dat de leesbaarheid ten goede? Zijn ze bedoeld om de lezer bij de kraag te vatten, om ervoor te zorgen dat hij niet weg loopt van de tekst, de sprong in de gedachten van de schrijver blijft volgen?
Bij Paul heb ik gevonden: ‘denk ik’, ‘Ja kijk’, ‘Oké’, ‘Nou ja’, Arrghh!’ en ‘Nou’.
Stuk voor stuk geschikt om een of meerdere vragen van hierboven te beantwoorden. Pia zou zeggen: ze kunnen weggelaten worden. Annelies vindt waarschijnlijk dat het de leesbaarheid kan vergroten zoals ‘eh’ in gesproken taal.
Ik ben het eens met Annelies. Paul, het past in jouw stijl van schrijven en die laat zich heel goed lezen, jouw stijl is om naar uit te kijken, iedere dag weer.
By: PietB on 8 december 2019
at 22:50
Komt goed uit Piet, want de blogjes zijn inmiddels weer elke dag te lezen. Dat zal, ook voor mij, wel weer eventjes wennen zijn.
By: -paul on 9 december 2019
at 18:26