Gepost door: -paul | 2 november 2019

Les Copains

Een straatje, begin van de avond, in het centrum van La Clayette. Vroeger was de naam van dit horeca pand ‘Café de France‘, maar een nieuwe uitbater heeft er ‘Les Copains D’abord‘ van gemaakt. Nu weet ik wel dat copains vrienden zijn en d’abord eerst. Dus bedoelt men dan misschien ‘vrienden eerst’? Ja slecht volk is niet welkom, dat begrijp ik ook wel. Maar toch, het zit me niet lekker. Van Georges Brassens ken ik een heel bekend chanson dat ook Les Copains D’Abord heet. Als je daar naar luistert dan… ja dan word je er ook niet veel wijzer van.


Reacties

 1. Het is wel weer een mooie sfeerfoto.

 2. O, wat had ik daar graag even gezeten. Op dinsdag, en dan daarna lekker over markt slenteren.

 3. Is het niet een titel van een film?

  • Er is inderdaad een film met die titel, maar dat helpt me niet verder met de bedoeling van die naam voor dit café.

   • De oorspronkelijke (Amerikaanse) film heet ‘the Big Chill’ en is in de Franse bioscoop als ‘les Copains d’Abord’ verschenen. Nu heeft a Big Chill niet echt een gezellige betekenis maar wellicht dat het café meer waarde hecht aan het woord ‘chillen’ in de zin van gezellig chillen met elkaar. Dat vind ik dan wel weer bij een café passen. Tja……. gooi maar in m’n pet, Paul! Volgens mij moet je er maar eens een wijntje gaan drinken en het aan de kroegbaas vragen!

 4. Was toch de ontmoetingsplek van de Engelsen?

  • Ja, nog steeds

 5. Good photo Paul! Here is a link to Brassens’ song and “Les Copains d’abord” meaning. http://brassenswithenglish.blogspot.com/2008/04/les-copains-dabord.html

  • Thank you very much Lyn for the link. Now it is clear to me what it means. “Friends on board the ship”.

 6. In het café hangen veel zwart-wit foto’s van Franse acteurs en zangers uit de tijd van Brassens, een Frans café met nostalgie. Misschien verwijst de naam vooral naar de sfeer van weleer? In Mâcon is er ook een café/restaurant met dezelfde naam.
  We zullen het weer een paar maanden gaan missen deze winter, want het is toch echt een internationale mix op dinsdagochtend.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën