Gepost door: -paul | 27 april 2019

Etiket

Een kleine wijngaard in Oyé. De bladeren van de Auxerrois druif beginnen te groeien. Vorige week kreeg ik van vrienden uit Nederland een fles wijn gemaakt van uitsluitend Sauvignon Blanc (klik op het etiket hiernaast). Die wijn komt uit Nieuw Zeeland, al kun je niet direct zien waar vandaan precies. Als je het opzoekt dan blijkt het de regio Marlborough in het noord-oosten van het zuider eiland te zijn. Voor mij is dat in Frankrijk veel duidelijker. Als je het hebt over een droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif, dan denk je meteen aan het Loire-gebied met bekende wijnen als Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Op zo’n etiket staat dan ook altijd het Domaine van de wijnmaker. Dat valt tegen op het etiket van de Nieuw Zeelandse wijn. Wat moet ik bijvoorbeeld met een naam als ‘Whale’s Tale’? Die walvisstaarten associeer ik nou niet meteen met een wijn. Het zijn dan wel vissen, maar die wijn drink je bij voorkeur bij sushi of schaaldieren. Geitenkaas mag ook. Oké, de wijn heb ik gisteren met Neil geproefd en hij is helemaal prima! Daar gaat het uiteindelijk om. Het is maar dat Annemie en Walther het weten.


Responses

 1. It was nice to share a glass of Whale Tail with you Paul. I think we see/drink a lot more New Zealand sauvignon blanc in UK than you do in France. It’s good. It’s reliable. But, after a while, it’s all pretty much the same and rather boring. The Mâcon blanc you served afterwards was much more to my taste! Salut.

  • Glad you enjoyed it with Paul. However, your remark on the Whales Tale is applicable to many food/drinks with explicit taste in my view;the new zealand sauvignon is for me an occassional whine to enjoy preferably at lunch time and stick to just one or two glasses because of its lovely gushy scent before its taste. If you drink it regularly it looses that spark. Amen

 2. Sonja is volgens mij ook een fan van deze wijn!

 3. Ze hebben lekkere wijnen in NZ. Ik was er zelf :-) Het wijngebied Marlborourgh grenst aan de oceaan waar je walvissen kunt spotten!

 4. WalVissen? Zoogdieren zul je bedoelen, maar een leuk etiket vind ik. Die walvissen zwemmen vast bij ze in de buurt rond 🐳🐳

  • Walvissen zwemmen ook tussen IJsland en Groenland. Leuk etiket, maar het heeft helemaal niks met wijn te maken en in dat opzicht is het qua marketing geen geslaagd etiket.

 5. Oye heeft een klein museum. Daar heeft onze buurman op school gezeten. Hij is 89 en wordt nu verzorgd in Maison de Retraite. Maar dat terzijde.
  Ik kan het museum aanbevelen. Daar wordt uitgelegd wanneer het plaatsen van kruisen langs wegen en op kruispunten is begonnen. Daar lees je over de emancipatie wat betreft de lager school in Oye en over de ‘veedrijvers’, de naam ben ik kwijt, die een kudde naar de markt van St Christof-en-Br. brengen


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën