Gepost door: -paul | 10 januari 2019

Weetnie

De kerk van Oyé, met op de voorgrond een geknotte boom. Ik vermoed dat het een linde is. Deze bomen zie je vaak staan op boerenerven, maar ook wel op de cour van gewone huizen. Het in de winter fors snoeien van de bomen wordt ook wel kandelaberen genoemd. Nee dat is geen grapje, maar ik heb dat woord nooit eerder gehoord en ik weet ook niet wat de Franse vertaling ervan is. Hoe dan ook, bij het snoeien laat men boven op de knotten een kleine tak staan. Dat zal wel zijn om hem in het voorjaar weer sneller aan de praat te krijgen.


Responses

  1. (Hermitageblog, 2015 -01 11) ‘ keek ik naar buiten, waar de zon heel even trachtte door te breken achter de gebalde vuisten van drastisch geknotte platanen. Onze gastheer vertelde dat deze bomen ‘gekandelaberd’ zijn. Het gaf me een associatie met het woord ‘belabberd’. Want het profiel van deze al oude bomen is onherkenbaar door deze mishandeling veranderd. Maar het heet dat het eens in de drie jaar kandelaberen de platanen beschermt tegen precies zo’n onstuimig weer dat nu gaande is.’

  2. Deze linde heeft mooie knotten! Volgens mij heb je gelijk, door de paar takken te laten staan, blijft de sapstroom sluimerend. Ik ken het woord kandelaberen wel, maar dan meer met platanen,zoals hier boven al vermeld is.

  3. kandelaberen komt volgens de bomenknotters waarschijnlijk van het engels candle. je boom gaat op een kandelaar lijken, maar het is niet voor alle boomsoorten geschikt.

  4. Wij woonden vroeger langs de Maas en daar hadden we veel knotwilgen staan die werden elk jaar soms om de twee jaar geknot.
    Een hele mooie pastorie lijkt mij naast de kerk staan, helaas maar een stukje van te zien.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën