Gepost door: -paul | 1 oktober 2018

Coing

In de moestuin heb ik een paar oude kweepeer bomen staan. Dit jaar hangen er veel en ze beginnen te vallen. Een teken dat ze rijp zijn. Rauw kun je ze niet eten omdat ze te hard en te bitter zijn. Je kan ze wel koken en tot siroop, confituur, gelei, sap of compote verwerken. Nou ben ik daar qua smaak geen liefhebber van, maar de Fransen des te meer. We hebben zo links en rechts al heel wat dozen uitgedeeld. Wat ik trouwens nog wel lekker vind is ze een tijdje in een schaal in de keuken zetten. Ze verspreiden dan een heerlijke geur. Eenzelfde geur als de bomen in het voorjaar in bloei staan.


Responses

  1. verrukkelijk! Coings zijn voor mij het lekkerste wat er bestaat. In Frankrijk koop ik steevast een voorraad Coing-gelée voor op mijn snee roggebrood. Zelf maakte ik inderdaad ooit Pâte de Coings. En deze zomer ontdekte ik een apéritief op Coing-basis! Heerlijk…

  2. De vorm vind ik t mooist, dat fluwelen velletje is zo bijzonder. Heb er ook wel ns gelei van gemaakt, maar dat eten wij zo weinig…….

  3. Als er nu een soort gelei is die ik lust… Naast die van appel dan… De smaak van vervlogen tijden…

  4. Volgens een inwoner van onze gemeente werden de “coings” steeds op een “coin” van een stuk land gezet om de scheiding aan te geven. De klank van de twee woorden is in ieder geval hetzelfde …


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën