Gepost door: -paul | 26 augustus 2018

Valappels

Cato begint de buitenwereld meer en meer te verkennen. In dit geval is dat de moestuin en als je even niet op de poes let, dan zie je op de grond allemaal appeltjes liggen. Die zijn van het Gronsvelder klumpke, een Limburgs appelboompje dat ik negen jaar geleden geplant heb. De boom is goed aangeslagen en er zijn, dankzij het mooie voorjaar, veel vruchten aangekomen. Teveel zelfs, want door de warme en vooral droge zomer liggen daardoor vele van de te kleine appeltjes te rotten op de grond. Jammer, ik had namelijk dit jaar gehoopt op een mooie opbrengst. Hetzelfde geldt, zij het in mindere mate, ook voor de perenboompjes. Met de appels valt niets meer te beginnen, maar wellicht is er met die peren nog een eau de vie te maken.


Responses

  1. Misschien verricht de alambique nog wonderen

  2. vroeger lagen in de winter in de kelder appeltjes. En wanneer we dan ’s avonds nog iets wilden hebben, ging jij naar beneden om een mandje rimpelige appeltjes te halen en die werden dan geschild en opgegeten. dit was logischerwijs voordat we wisten wat chips waren. Een tijd geleden kwam ik bij neef Huub en die had in zijn schuur allemaal appels liggen (sterappeltjes, van die kleine rode met stipjes erop) en de appelgeur was overweldigend, ik ging helemaal terug in de tijd! Gistermorgen uit pure nostalgie een paar James Greeve gekocht bij de biogroentekraam uit – jawel- Gronsveld.

  3. Goh ja, nu je het zegt, wat heb ik vroeger ontiechelijk veel appels gegeten.

  4. Die sterappels kon je een beetje schoon poetsen en dan had je een stralend rood appeltje. Ze werden wel gauw wat melig, dat was dan weer wat minder mooi.

  5. Van valappeltjes naar cider en van cider naar zelfgebrande Calvados. En dat ligt er zo maar om te rapen !

    • Je mag gerust met een vrachtauto komen om ze op te rapen Jan. Niet alleen bij mij, maar overal liggen hier die niet volgroeide appeltjes op de grond. Nogmaals er valt geen eer meer aan te behalen.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën