Gepost door: -paul | 2 april 2018

Hoefsmid

Florian, maréchal ferrant, bezig met het warm beslaan van de paarden van Jean-Louis. Vroeger, tot in de tweede helft van de 20e eeuw, werd de taak van hoefsmid vaak als nevenfunctie uitgeoefend door de dorpssmid. In  Nederland kan tegenwoordig iedereen zich hoefsmid noemen. Er bestaat nog wel een vakopleiding en dat is maar goed ook, want hoe moet je je anders de kennis van de anatomie van het paard eigen maken? In Frankrijk dient men minimaal een Certificat d’aptitude professionnelle te hebben. Goed, de foto is er een in de serie van portretten van oude ambachten. Een expositie is in de maak voor volgend jaar.


Responses

  1. Een prachtig begin van de nieuwe serie lijkt me, je hebt inspiratie genoeg om je heen, 👍

  2. De hoornachtige geur van het plaatsen van het hete hoefijzer komt me zo nog de neus binnen. Herinneringen uit kinderjaren – de hoefsmid van mijn dorp (niet dat van Wim Sonneveld) had zijn smidse vlak bij de lagere school ….

    • Ja dat kan ik me ook nog herinneren. Wij woonden indertijd in Maasniel en om naar de lagere school te lopen had je twee opties. Of langs de weg of dwars door de smederij. Dat laatste scheelde 200 meter, dat was niet veel, maar die parfums en geuren in die smederij vergeet ik nooit meer.

  3. Geuren blijven je je hele leven bij.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën