Gepost door: -paul | 24 maart 2018

Waterput

Een oude waterput onder het dakoverstek van een boerenschuur. Dat zie je niet vaak. Meestal staan die putten iets verder af van de boerderij. Zelf heb ik ook zo’n put bij de moestuin en dat is handig voor het geven van water. Vorig jaar is het me voor het eerst in vijftien jaar gebeurd dat er door de aanhoudende droogte geen water meer in zat. Ja dan zit er niets anders op dan leidingwater te gebruiken. Ik hoop dat het me dit jaar bespaard blijft, want ik had toen toch wel zo’n kuub of zes extra nodig.
GPS-coördinaten foto: 46°15’20.7″N 4°05’16.2″E


Responses

 1. Leuk dakje…

 2. instortings gevaar lijkt mij

 3. We kennen dit dak, het schuurtje, de bewoners. Min of meer rondom het pleintje staan de 7 huizen van Le Vernay. Het pleintje met de pas gerestaureerde put. Heel eenvoudig zoals alle putten bij de huizen van Le Vernay. In de stijl van putten van de Brionnais. Gedurende al de jaren dat we Le Vernay bezoeken zagen we dat daken vernieuwd werden, dat één huis nieuw gebouwd werd. De wegen kregen een naam, de huizen een nummer. Een nummer dat nodig is om de ambulance naar de juiste plek te loodsen. Sommige bewoners zijn vertrokken, overleden en de laatste kinderen zijn naar de stad getrokken om er te studeren.
  Rondom de vernieuwde put komen drie bankjes. Je kunt daar naar de overkant van het dal kijken, naar Semur-En-Brionnais. En dan staren en wachten. Wachten waarop? Vernieuwing zal er niet komen.
  Paul geeft regelmatig een inkijk naar een verleden. Dat roept de vraag op waar het verleden nu is. Het verleden is niet te pakken, het verdwijnt als los zand tussen je vingers en dan komt er weer iets van terug met een foto.
  Op kaarten van het begin van de 19e eeuw (les Cartes Napoleon) zijn de plaatsen van vervallen huizen terug te vinden. Nu nog herkenbaar aan de put van zo’n woning. Ik vond het interessant die plaatsen op te zoeken, te kijken naar de schimmen van het verleden.
  Nog ouder zijn de kaarten van Cassini. Daar is Le Vernay reeds vermeld.
  De naam Vernay is wel zo’n 2000 jaar oud (Mario Rossi). De Gallo-Romains zijn langs de Loire naar boven getrokken en hebben in het gebied van de Brionnais de naam Verne gegeven aan vochtige gebieden met elzen. Daar komt de naam Vernay vandaan en ander namen met dezelfde wortels. Langs de gehele Loire vijftig keer.
  Ik heb elzen geplant. Ze wilden niet groeien. Nee, het verleden komt niet terug.

  • Ha, ik dacht al het zal toch niet waar zijn dat Piet dit huis met de waterput niet herkent. Het staat 100 meter tegenover zijn huis. Die put ziet er prachtig uit, nu alleen nog even het dak opknappen.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën