Gepost door: -paul | 4 oktober 2017

Buxusmot(3)

 


Een kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas) op de restanten van een aangevroten buxus. De boosdoener is de lelijke buxusmot (Cydalima perspectalis). De vleugels van de mot hebben een halfdoorschijnende witte kleur met een donkerbruine rand. De mot heeft een spanwijdte van ongeveer 4 cm. Werkelijk alle buxussen in de tuin zien er desastreus uit en niet alleen bij mij, maar bij iedereen in het dorp. En dat alles slechts in één seizoen. Jammer, maar het is niet anders. Ik zal alles rooien. En daarmee verklaar ik dit vlinderjaar maar weer eens voor gesloten.


Reacties

 1. Ik vond een buxusmot in een omgewaaide tuinvaas, zij leefde nog, niet mijn stijl om iets te elimineren, maar toch maar gedaan met heet water. Er bleef snel niets van over………

 2. tot een week geleden was er geen rups te vinden. Te koud? Aangevreten struiken vertonen toch nieuwe blaadjes. Maar weer flink spuiten in t voorjaar?

  • Ik begin er niet meer aan.

 3. Komt helaas erg veel voor op dit moment. Zelfs in Nederland. Sterkte ermee.

 4. I have just seen the wonderful photos of the views and colours for other days. Chapeau! About the buxus moth – you may already know – there are 2 colours that exist – the white colour in your photo and also a pale brown/greyish colour. The way to identify that it will be bad for the buxus – is to look for the chevron (v) markings on the outside edge of each wing.
  Lyn

 5. http://ephytia.inra.fr/fr/C/21266/Agiir-Les-papillons

  Here is a link to the different papillons de buis.
  Lyn x


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën