Gepost door: -paul | 11 augustus 2017

Buxusmot(2)


Nou ik kan zoveel spuiten als ik wil, maar de buxus wordt volledig opgevroten. Tjongejonge wat een treurnis. Ben vandaag begonnen met het rooien en dat valt nog niet mee. Het jammere is dat de vrouw des huizes jaren bezig is geweest met het stekken van die buxus. Uiteindelijk heb je een mooie haag en binnen een paar weken is alles voor niets geweest. We beginnen er niet meer aan. Dat is wel zeker.


Reacties

 1. heb gespoten met een middel tegen rupsen in fruitbomen. die werden er zo duf van dat ze fijn knijpen zelfs voldoening gaf. binnenkort opnieuw spuiten. hoop dat de struiken er bovenop komen.

 2. Heb ook heel wat bux en vrees hetzelfde. Gisteren eerste 2 poppen gevonden binnen in plant, waarvoor er een grote pot stod. Dus moeilijk bereikbaar voor vogels.
  Wel vreemd dat het heel lokaal en beperkt was. Ik denk dat onze loslopende kippen goed hun best doen.

  Ik zou nog even wachten met verwijderen.
  In Frankrijk is er een sluipwesp opgedoken die ze wel lust…ik ga uit van een nieuw evenwicht dat er zal komen, en dat moet je uitzitten.

  En hier lusten de kauw, de mus en de mees ze wel.

  Behandelen met pyrethrum. Of zeepsop. Enkel op de rupsen.
  Zolang er nog blad aan de plant is, is er hoop.
  En binnen een goede maand is het rupsenseizoen voorbij.

 3. Was gister ook hier zelfs op het nieuws. Ik controleer mn buxus elke dag,maar ja, als de poppen zo verstopt zitten kun je het ook over het hoofd zien. Ze zeggen afsnoeien tot 10 cm boven de grond,maar die jaren die Marjon erin heeft gestoken zijn niet snel in te halen

 4. Tja, het schijnt echt dramatisch te zijn. Ik hoop dat ze alleen buxus lusten, dan hoef je verder niet bang te zijn.

 5. beste herbergiers…..ik lees al langere tijd met aandacht en plezier jullie blog en dan nu over die catastrofale ‘buxus-rot’ (bedoelde woordspeling). We hebben hier bij ons in het zuiden van de Haute Garonne lang geleden diverse stekjes gekregen die inmiddels hier overal ‘gesculpteerd’ groen aan diverse uitbundige vormen heeft opgeleverd in onze soms sub-tropisch-ogende tuinen: een lust voor het oog van ons en onze vele gasten.
  Dus ook wij waren intussen ‘als de dood’ dat al die jarenlange groei en inzet als door een ‘Egyptische sprinkhanenplaag’ ingeleverd zou gaan worden.
  Al wat langer lezend over die rot-mot gingen we eens op zoek naar de afkomst en soort van ónze -destijds onbewuste want van onbekende gave- ‘buxus’ die echter maar niet wil ‘rotten’ door eventuele motten (dit verhaaltje gaat nu onbedoeld een beetje richting Tom Manders liedje ‘d’r zaten twee motten’) en gisteren kwamen we na studie te weten dat wij blijkbaar de
  ‘Lonicera nitida type Elegant’ her en der hebben geplant, destijds dus als cadeau gekregen ‘takjes’, een frisgroen blijvend, snel groeiend dus wel wat vaker in het seizoen te snoeien, oorspronkelijk chinese kamperfoelie-soort ‘à feuilles de buis’.
  Deze soort blijkt dus als twee druppels water te lijken op de buxus maar is ongevoelig voor eventuele motten-aanvallen (die hier in onze regio óók grote schade geeft!).
  Misschien een tip als vervanging, mocht u er nog de moed (en leeftijd) naar hebben…………….vriendelijke groet, Ben van Bommel (www.ladomaine.fr)

  • Interessant verhaal Ben, maar ik heb de moed er niet meer voor.

 6. het Belang van Limburg hekelt Karel Goossens, voorzitter van de Buxusvereniging België, het feit dat het biologisch middel Xentari in ons land enkel mag verkocht worden aan professionelen en niet aan particulieren. In enkele buurlanden is het middel wel vrij te koop. In Frankrijk is volgens Goossens de plaag onder meer door gebruik van dit product terug onder controle. Hij vraagt dan ook de opheffing van het verbod. Jan Eyckmans van FOD Volksgezondheid motiveert het verbod doordat middel het koud moet bewaard worden in een koelkast zonder voeding. En bij contact met het middel kunnen bovendien allergische reacties optreden.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën