Gepost door: -paul | 15 juni 2017

Beurre


In de Volkskrant lees ik dat de Franse bakkers de noodklok luiden. De boterprijs is het afgelopen jaar namelijk met maar liefst 92% gestegen. Daardoor dreigen croissants, taartjes en brioches binnenkort veel duurder te worden, meldt het Franse persbureau AFP. Volgens Fabien Castanier, secretaris-generaal van de Franse unie voor koeken- en taartenbakkers, zullen bakkerijen door de gestegen boterprijs jaarlijks 68 miljoen euro meer kwijt zijn aan ingrediënten. Castanier vreest bovendien dat de boter die de fabrikanten nodig hebben voor hun producten, de komende weken opraakt. Het kan niet anders dan dat de gestegen boterprijs doorberekend gaat worden. Nou waren die croissants sowieso al aan de prijs en het zal me dus benieuwen wat die prijsverhoging teweeg gaat brengen. In ieder geval reuring. Wat is nu de oorzaak voor het botertekort? De belangrijkste oorzaak is de verminderde melkproductie in Europa, met name in Frankrijk. Daarnaast is er een stijgende vraag naar boter in binnen- en buitenland. Franse boeren zeggen ondertussen hun melk te moeten verkopen voor een prijs die lager ligt dan de productiekosten. De melkprijs zou volgens de boeren zo laag zijn omdat Europa een overschot van 350 duizend ton melkpoeder heeft. En ja, van melkpoeder kun je, dacht ik, geen boter maken.


Responses

  1. Apparently the Chinese are buying lots of the French milk too. Yesterday Peter went to Baron boulangerie (opposite La Poste) to buy a croissant about 10 a.m. when often there are none left – but there were lots and lots.
    The price had been put up from 75 cents to 80 cents. This morning at 7.45 a.m. he went again, and the price was back down to 75 cents and there were not many left!!!


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën