Gepost door: -paul | 11 april 2017

Colza


‘Het Franse woord colza is ontleend aan het Nederlandse koolzaad. Dit woord komt sinds 1664 in het Frans voor. De plant werd in de Lage Landen en Noord-Duitsland gekweekt, omdat de koolzaadolie uit de zaden zeer geschikt was voor lampolie. In de zeventiende en achttiende eeuw werden plant en zaden naar Frankrijk geëxporteerd. In de twintigste eeuw werd koolzaadolie steeds meer vervangen door petroleum en door andere brandstoffen. Toch bleef men koolzaad verbouwen, bijvoorbeeld voor veevoeder’ (Bron: etymologiebank). In de Brionnais vind je maar weinig koolzaadakkers. In het landschap zie je ze evenwel van veraf, door de felle lichtgele kleur, goed liggen en is het makkelijk om er even naar toe te rijden. Een andere gele kleur is op dit moment die van de paardenbloemen in de weilanden. Als die uitgebloeid zijn volgen de boterbloemen. De kleur verandert daardoor van lichtgeel naar goudgeel. In Frankrijk noemt men een boterbloem een bouton d’or. Wel zo toepasselijk, zal ik maar zeggen.
GPS-coördinaten foto: 46°24’45.2″N 4°14’40.1″E


Responses

  1. Raps heet het hier (maar het bloeit nog niet)

  2. De Engelsen zeggen Rape, niet te verwarren met ” verkrachting” , moest ik wel even aan wennen ( bron: Keith en Rita 😉)

  3. Hoe het ook moge heten, het levert een schitterend plaatje op. Helemaal samen met je nieuwe kop.

  4. het is zulk fel geel dat je ogen er van pijn doen wanneer de zon er volop op schijnt

  5. in het Limburgs heeft koolzaad de naam “zemp”, uitgesproken met een slepende e. Zelf vind ik raapolie niet lekker. Ik kan me herinneren dat ik een keer bij een Franse traiteur zelfgemaakte aardappelkroketten kocht. De tractatie werd verpest door de smaak van de raapolie


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën