Gepost door: -paul | 28 januari 2017

Nepal

handenvrouw-in-thimi-kathmandu-2012
Het regent en ik ben mijn fotobestanden aan het reorganiseren. In november 2012 waren we in Nepal en bezochten het stadje Thimi. Daar maakte ik bovenstaande foto. Ik schreef er het volgende over:thimi1 ‘Een van de stadjes in de Kathmanduvallei is Thimi en ik moet zeggen dat ik hier graag kom. In de lange straat in het centrum is weinig verkeer en toeristen zie je er praktisch niet. Misschien komt dat omdat er geen kramen met de bekende kralen, kettingen, klankschalen et cetera – alles uiteraard handmade in Tibet – te vinden zijn. Ook wordt er niet gebedeld om pennen, snoep en rupees. Dat is zalig rondkijken in deze authentieke plaats waar veel aardewerk gemaakt wordt. Prachtig om te zien hoe dat op pleintjes in de vuurhopen gebeurt’.
In april 2015 vond er in Nepal een aardbeving plaats met een magnitude van 7,9 op de schaal van Richter. Die beving kostte bijna 9.000 mensen het leven. Anno nu 2017 wordt echter in de internationale (ook de Nederlandse) media nog steeds het beeld geschetst dat heel Nepal van de aardbodem is weggevaagd, met als gevolg dat de toeristen massaal wegblijven. TV en kranten gebruiken willekeurige beelden van ingestorte huizen en zwaar getroffen gebieden om dit te onderstrepen. Dit geeft een uiterst vertekend beeld van de werkelijke situatie. Nepal is alles behalve één groot rampgebied. Slechts 11 van de 75 landdistricten zijn getroffen. In Kathmandu zijn veel oude gebouwen ingestort, maar 95 % van de stad staat nog gewoon overeind. Alle gebouwen worden onderzocht. Onveilige gebouwen worden afgebroken. Veel gebieden in Nepal, inclusief belangrijke toeristische gebieden (bijvoorbeeld Annapurna), kennen geen grote schade. Elektriciteit en water werken gewoon. Winkels zijn open. Thamel, de toeristische wijk van Kathmandu, functioneert als vanouds. De overgrote meerderheid van hotels is veilig verklaard en open. Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Nepal. Het is essentieel dat reizigers Nepal bezoeken. Juist nu. Er is geen betere manier om Nepal te helpen. De bewegende aarde, met haar immense krachten, heeft Nepal gemaakt tot misschien wel het mooiste land op aarde.
(bron: Met Joost naar)

annapurna


Responses

  1. Oh oh wat weer prachtig om te zien, het is te hopen dat ze bij de reisorganisaties wat meer reclame gaan maken. Ze kunnen jou ook inhuren naast “Joost”, samen sterk!


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën