Gepost door: -paul | 30 september 2016

Palais Idéal

palais-ideal1
Vanuit de Ardèche is het niet zo ver om naar Hauterives in het departement Drôme te rijden. In dat dorpje woonde de Franse postbode Ferdinand Cheval. Hij wijdde een groot deel van zijn leven aan het bouwen van zijn Palais Idéal. Cheval begon de bouw in april 1879. Het verhaal gaat dat hij struikelde over een steen die een voor hem inspirerende vorm had. De volgende dag keerde hij terug naar die plek en begon meerdere stenen te verzamelen. Dit deed hij daarna 33 jaar lang tijdens zijn dagelijkse postroute van Hauterives tot Tersanne. Met de verzamelde stenen begon hij in zijn moestuin een fantasiebouwsel samen te stellen door middel van cement, leem en gaas. Vaak werkte hij er ’s nachts aan, bij het licht van een olielamp. In zijn bouwwerk verwerkte Cheval allerlei landschappen en hoogtepunten uit de geschiedenis. Zo zijn er onder andere elementen uit de Bijbel en uit het hindoeïsme verwerkt in het markante bouwwerk. Zelf doet het mij een beetje denken aan de Sagrada Família van Antoni Gaudí in Barcelona. Het nationaal monument van Cheval is echter aanzienlijk kleiner: lengte 26 m, breedte 14 m en hoogte 8 tot 10 m. Indrukwekkend om dit alles gisteren in de volle zon in alle rust te kunnen bekijken. Ik vermoed dat het er in de zomermaanden veel en veel drukker zal zijn.
GPS-coordinaten: 45°15’21.5″N 5°01’39.0″E

palais-ideal2palais-ideal3facteur-cheval


Responses

  1. Heel leuk en zeer interessant!

  2. Leuk dat jullie daar ook geweest zijn! Ook nog de fraai in elkaar gezette foto van zijn gezicht gezien?

    • Ja een prachtige collage. Helaas op dit moment als poster niet meer voorradig.

  3. Vol bewondering kijk ik naar een man met heel veel energie. Hoe is het mogelijk om zo lang met iets bezig te zijn dat geen einddoel kent. Mooi dat je een bijzonder mens in het zonnetje zet.

    • Dat einddoel is zes jaar voor zijn overlijden wel bereikt wat betreft le Palais Idéal. Daarna is hij zes jaar bezig geweest met zijn eigen graftombe op het kerkhof in Hauterives. Liever was hij begraven bij zijn Palais, maar dat mocht niet.

  4. Ik ben er een aantal jaren geleden geweest toen ik met de fiets naar het de Middellandse zee fietste. Een bijzonder verhaal wat me fascineerde en waar ik nog steeds met bewondering aan terug denk.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën