Gepost door: -paul | 22 september 2016

Het oude Frankrijk

vieux-bourg-dyo
Waarom krijg ik toch altijd boeken? Dit keer van Fons en Corry: ‘Het oude Frankrijk’ van de schrijver Roger Martin du Gard. het-oude-frankrijkHij verbeeldt een dag op het Franse platteland, in de jaren twintig, aan de hand van de tocht van postbode Joigneau. Daarbij geeft hij vooral ruimte aan conservatisme, roddel en achterklap en Joigneau’s machtswellust. Zo is deze niet vies van het open stomen van brieven om meer te weten te komen over de inwoners van het dorpje. Gedurende zijn dag komt hij tientallen dorpsbewoners tegen, personages die kort geschetst worden en dan weer uit het verhaal verdwijnen. Op de achterflap staat dat het een tragikomisch verhaal is. In het begin is het inderdaad komisch, maar al lezende begin je je toch ongemakkelijk te voelen. De meeste mensen hebben niet veel te makken, ze moeten overleven van het weinige geld dat ze hebben en dat is een hard leven. Ieder voor zich is het motto. Geen gemeenschapszin. Zeer tragisch.


Responses

  1. Toch nog iets vrolijks. Paul wat een bijzondere foto. De gebouwen lopen zowel naar links als naar rechts af. Is dit gezichtsbedrog, Is dit een technisch trucje van je toestel of is dit gewoon de waarheid: de gebouwen staan op een heuvel. Al jaren staan ze daar gelet op de met klimop begroeide bouwval links.

    • De foto is gemaakt met de groothoeklens waardoor het aan de zijkanten perspectivisch inderdaad wat afloopt.

  2. Je hebt mensen die jou graag een boek geven en mensen die liever een nijptang geven. Mensen die een nieuw overhemd geven, stel ik hors concours. Er ligt hier nog een boek op je te wachten van Martin Winkler “De ziekte van Sachs” .een zachtaardige blik op het Franse platteland


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën