Gepost door: -paul | 22 februari 2016

Oeil de boeuf

oeil de boeuf
Links van de ingang van de kerk in Saint Germain-en-Brionnais zit een, dichtgemetseld, rond raam dat men ook wel een oeil de boeuf, of in het Nederlands een koeienoog, noemt. Er zat vroeger een glas in lood raam in en dat heeft de tand des tijds niet doorstaan. Nu is er in het dorp de ADMG (L’Association pour le Développement et la Mise en valeur du site St Germain-en-Brionnais). Dat is een vereniging die zich inzet voor het in stand houden van de waardevolle zaken, zeg maar het erfgoed van het dorp. Omdat een gedeelte van de opbrengst van de afgelopen Kerstmarkt ten goede is gekomen aan de ADMG, is er een project mogelijk gemaakt voor een nieuw glas in lood raam. Dat ter inleiding. Er is een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van het raam. Geloof het of niet, er zijn twaalf (anonieme) prachtige ontwerpen ingeleverd. Ga daar maar eens een keuze uit maken. Donderdag 25 februari a.s. is er een vergadering van de ADMG en dan wordt de uitslag bekend gemaakt. Dat zal spannend worden.

vitrail


Responses

 1. Dag Paul, ik wilde op nr 7 stemmen, dat leek mij wel een passend raam.Helaas is werd mijn stem geblokkeerd. Hoe zouden ze nu weten dat ik geen inwoner ben???

  • Ik heb de link weggehaald omdat het de bedoeling is dat alleen mensen uit het dorp kunnen stemmen. Aan het IP-adres valt af te leiden dat jij hier niet woont en daarom wordt je geblokkeerd.

   • Hoeveel stemmen van jouw volgers wil je hebben om de voorkeur van de volgers te bepleiten?
    Ik vind 7 ook erg mooi. Stel je eens voor dat je er doorheen naar het zonlicht kijkt. En de rode bundels licht die binnenvallen wanneer het stoffig is.

 2. Ik vind nr 9 ook wel toepasselijk,misschien een beetje te flets voor de kerk.

 3. Mijn stem gaat ook uit naar 7

 4. 7 of 9

 5. Mondriaan zou het een hele eer gevonden hebben als 1, 6 of 7 gekozen zou worden, met als voorkeur, ondanks dat hij niet gelovig was, nummer 6.
  Een beetje een Hollands tintje in de Brionnais!

 6. zijn toch wel meer glas-in-lood ramen in de kerk? ik zou kiezen voor 12, de rest zijn erg snel “out dated”; hoe zeg je dat in t Frans?

 7. Gisteravond is er een vergadering geweest van de ADMG om te kunnen vaststellen wie de winnaar is geworden van de wedstrijd voor het ontwerp van het glas in lood raam in de kerk. Vooraf gaf de priester van de kerk aan dat alle ontwerpen in aanmerking konden komen, met andere woorden er was geen aanstootgevende bij.

  Totaal zijn er 52 stemmen uitgebracht en met 14 voorkeurstemmen is gekozen voor raam nr.6:

 8. Mooi van kleur hoor, zeker als er de zon doorheen schijnt!

 9. de enige met n kruis. blijft n kerk

 10. I like 3, 5 or 7 as they are more traditional and not likely to date – though I realise many churches do have very modern windows.
  Also like 9 and why not have something that links in to the local farming community. After all in wine areas grapes, and people working in the fields, often feature in the windows…..Lyn


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën