Gepost door: -paul | 19 augustus 2015

Kruisbeelden

kruisbeeld
Een oud kruisbeeld tussen twee majestueuze platanen. Frankrijk staat vol met kruisbeelden en ik heb het idee in het bijzonder in de Brionnais. Deze is te vinden in een dorp met wel een hele lange naam: Ouroux-sous-le-Bois-Sainte-Marie. Maar het is met 70 inwoners wel het kleinste dorp van het canton La Clayette.
GPS-coördinaten foto: 46°21’44.5″N 4°18’51.3″E


Responses

  1. Frankrijk staat inderdaad vol met kruisbeelden. Tijdens de revolutie zijn er vele vernietigd. Maar in de 19e eeuw zijn door een toename in religieusbesef vele kruisbeelden op kruispunten hersteld of opnieuw opgericht. Zo ook op de hoek van onze voortuin.
    Het zal de voorbijganger misschien opvallen dat de sokkel er zo fris bijstaat. De aannemer heeft er een emmer geconcentreerd zoutzuur over gegooid. Het borrelde en bruiste aan alle kanten. De tekst is weer goed leesbaar: O, Crux ave, spes unica (gegroet o Kruis, onze enige hoop). !908 en de namen St.Martin du Lac en Vernay.
    Het is niet zo vreemd wanneer u tussen de grauwe kruizen op een kerkhof er een ziet staan die de lichte kleur heeft van kalksteen. Dat is het bewerken met een staalborstel voor de korstmossen na een behandeling met zoutzuur.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën