Gepost door: -paul | 3 februari 2015

Afstand

pigeonnier Brèches-Charolles
In de Brionnais is het wit en in de Charolais groen, dat scheelt in afstand haast niks. Even ten noorden van Charolles, in het gehucht Brèches staat naast een boerderij een grote oude duiventoren, een pigeonnier dus. Helemaal mooi krijg ik hem niet op de foto omdat er pal naast een landbouwschuur staat. Die wordt door de acacia en het pampasgras (Cortaderia) nog enigszins gecamoufleerd. Nou zie je dat siergras wel vaker staan en niet alleen bij boerderijen. De vraag is of zo’n plant eigenlijk hier wel thuis hoort. Het zijn planten van grasvlaktes (pampa’s) waarvan de meeste soorten in Argentinië staan. Dan heb je het over een afstand van ruim elfduizend kilometer. Een goede wedstrijdduif haalt niet meer dan ongeveer duizend kilometer per dag.


Responses

  1. Wat was de bedoeling van de pigeonniers? Langs de Langbroeker Wetering staan ze naast de landhuizen waar de mest voor de tabaksteelt in Amerongen(vorige eeuw ) werd gebruikt.Er is daar nog een echte tabaksschuur te bezoeken.Drogen, pletten enz.
    In Frankrijk gingen de duiven in de soep?

    • In Frankrijk ging het ook om de mest, al sluit ik niet uit dat er ook weleens eentje in de soep ging.

  2. @Margreet , mij is verteld dat welgestelde boeren graag een toren bij hun boerderij hadden maar op torens stond een torenhoge belasting. Maar wanneer ze een duiventil (pigeonier) in de vorm van een toren bouwden was dat “landbouw gebruik” en belastingvrij.. Een vorm van boven zijn stand leven eigenlijk !

  3. in het mooie kookboek wat je laatst beschreef van Brigitte Tilleray staat een een heerlijk recept van gestoofde duif met erwtjes. Een aantal jaren geleden hebben we in een gîte in de Drôme gelogeerd en daar was een heuse duivenkwekerij bestemd voor de consumptie. Er is dus zeker een traditie in Frankrijk van duivenconsumptie


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën