Gepost door: -paul | 24 oktober 2014

Bruin

bruine Franse koe
Dat de Brionnais de bakermat is van de witte Charolais koeien, zal zo langzamerhand wel bekend zijn. Toch zie ik de laatste jaren ook meer bruine koeien in de weilanden lopen. Het schijnt dat de witte Charolais koeien moeilijker bevallen en er daarom boeren zijn die overschakelen naar een ander ras. Van die bruine koeien zijn een aantal Franse rassen die veel op elkaar lijken. Nu twijfel ik of dit een Aubrac koe is of een Limousin. Misschien dat Jan Klijnjan in Nieuw Balinge, of iemand anders, mij daarbij kan helpen.


Responses

  1. Je ne pense pas me tromper en disant que c’est une vache Aubrac.

  2. Is het geen Parthenaise?

    • Dat zou ook nog kunnen, maar die zie je meer in Poitou-Charentes en in les Pays de la Loire. Weet je wat, ik ga morgen gewoon aan de boer vragen, dat is de kortste klap.

  3. De kop en kleur van een echte Aubrac http://www.race-aubrac.com/fr/race/caracteristiques.php. Aubrac heeft een zwarte de Limousins een blanke neus. Kruising Charolais stier x Aubrac koe levert een beter gespierd kalf dat toch nog gemakkelijk wordt geboren. Bovendien geeft een F1 kruising altijd vitalere en mooiere nakomelingen.
    Alle rassen een keer bij elkaar zien kan op de Sommet d’ Elevage in Cournon (63) of de SIA in Parijs.

  4. Heb gevraagd bij het huis naast de wei waarin die koe staat. Dat was niet de boer himself, maar de man dacht ook dat het een Aubrac is of misschien een Salers. Nou een Salers is het zeer zeker niet. We houden het dus op de Aubrac en we zullen de zwarte neus onthouden.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën