Gepost door: -paul | 18 april 2014

Aperitief

pastis
Zoals gisteren, als het warm en zonnig is, wil ik op het terras van Le Vert Pré nog wel eens een pastis drinken. Er zijn in Frankrijk twee bekende merken Pastis 51 en Ricard. Het is een sterk, 45% alcoholisch aperitief op basis van steranijs en kruidenextracten. Het wordt bereid door macereren  in alcohol.Ricardkaraf Pernod is een andere anijsdrank, die echter door destillatie wordt verkregen. Goed, er zijn mensen die het puur drinken, maar de bedoeling is dat er een ijsblokje en koud water aan toegevoegd wordt. Dan ontstaat de karakteristieke troebeling. Mooi is als dat water uit een originele Ricard-karaf komt, maar die heeft Guy niet. Wel een Suze-karafje.  Suze is ook een Frans,  goudkleurig, aperitief op basis van gentiaan. Het is een drankje met een bitterzoete smaak. Het alcoholgehalte is met 15% aanzienlijk minder en ook deze versnapering wordt met water aangelengd. Als het je smaak is, dan zijn beide aperitiefjes bij mooi weer erg lekker.


Reacties

  1. Ach ja…ik ken ze, allemaal. ‘Une Suze?’ werd ons vaak uitnodigend gevraagd. En toen ik in de Provence een Pastis/Ricard/Pernod voor iemand als cadeau mee naar Nederland wilde meenemen vroeg ik wat het beste was. ‘Senkeeun’, werd stellig beweerd. Cinq-et-un. de Eenenvijftig dus. En die staat niet op jouw foto!

  2. Zo,n kannetje zoek ik dus al jaren,maar dan in blauw,ik geloof van Pernod.Niet te vinden.gr

    • Die gele Ricard-karafjes zijn nog wel te vinden, maar zo’n blauwe Pernod is nog niet zo gemakkelijk. Succes!

    • Toevallig heb ik zo’n blauwe kan. Wil hem wel verkopen!

  3. Mijn naam is Suze, de drank ken ik en heb er ook wat van in huis, zelfs een asbak maar dat karafje is wel heeel gaaf

    • Zo’n suze-karafje moet nog wel te vinden zijn op een Franse rommelmarkt. Helaas zijn de meeste rommelmarkten dit jaar vanwege het corona-virus geannuleerd.

  4. Nou, je zal het niet geloven maar ik het blauwe kannetje gewoon achter mij staan op een plankje. Hij is oud heel maar wel broos. Denk begin jaren 50tig.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën