Gepost door: -paul | 19 december 2013

Het Feuilleton

Suus
Goed dan, het boek van Suus, een paperback van 169 pagina’s. Zelf, ha, pretenderende créateur de photographies te zijn, valt me de donkere foto op de kaft ietwat tegen. Te lage resolutie en daardoor niet echt scherp.feuilleton Maar goed, dat is ook het enige negatieve dat ik kan bedenken en dan hebben we dat maar gehad. Het gaat natuurlijk om de inhoud en mensen, dat zijn hilarische toestanden. Suus en Paula zijn in 2009 geëmigreerd naar de Bourgogne om er met Hollandse ambachtelijke kaas een eigen bedrijf te runnen. Met name op de markten was het bikkelen om een, liefst vaste, plek te krijgen. Bij tijd en wijle werd er een jolige mail naar familie en vrienden gestuurd over hun reilen en zeilen in Frankrijk. Die mails werden weer doorgestuurd naar andere familie, vrienden, buren engazomaardoor. Enfin, van het een komt het ander… dit ontzettend vermakelijke boek dus. Suus schrijft zoals ze praat. Bijvoorbeeld: “… Wij stonden in de zgn. ‘kaashoek’, dat wil zeggen: op rij met geitjes, afgewisseld met sausijsjes want die doen ze er vaak bij. Tegenover ons, ja, je wil ’t niet gelóven, komt er een oud kwezeltje aangestapt met louter een vissersstoeltje (waarop wij altijd ‘zaten’ te koken ter camping, oh wee hoe je ’t daarvan in je rug kreeg als er pannenkoeken op het menu stonden, een volslagen verzuurde spierpartij!) waarop ze een ‘kleedje’ ik geloof tenminste dat dat ’t was, neervlijde met vervolgens daarop haar ‘productpresentatie’ hetgeen inhield: 3 ganzen eieren en een doosje scharreleieren. C’etait werkelijk waar tout!…” En zo gaat dat maar in staccato (of is het crescendo) verder. Stoppen met lezen is onmogelijk. Behalve Fransen, komen er in de verhalen ook Nederlandse klanten voor. Voorbeeldje: “… In Cluny komt er een Nederlands echtpaar aan de kraam, vraagt zij: ‘Hoe kómen jullie hier.’ Zegt P enkel: ‘Met de auto.’ Pahaa, ja en dan verder geen tekst en uitleg geven hè, als de sodeju door met je Franse klanten, roetsj, roetsj! Toedeloe…”
Kortom, kopen dat boek! Aan de kraam kost het € 18,00. Je kunt het ook rechtstreeks bij Suus van der Linden bestellen via: hetfeuilleton@hotmail.com


Reacties

  1. Nou dat gaan we natuurlijk meteen bestellen,,lijkt me ENIG!ken dus ook geen enkele auteur,dus dit is byzonder!!of is het bijzonder??geen dictee hoor!

  2. Paul! Zie net op/in jouw herberg m’n eigen kop voorbij zwiepen! Wat een mieters stukje! Ik bloos ervan! Ben goddank dol op complimenten! Dat komt in dit geval dan weer zeer goed uit!
    Ik ga nu pronken met jouw stukkie en ja, de door jou gemaakte voortreffelijke kiek! Complies voor jou!


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën