Gepost door: -paul | 8 september 2013

Ventoux

Brionnais
Tijdens het ontbijt kwam vanmorgen slechts twee minuten de zon door en toen was het van dittum. Een kleine moeite om het wat somberder te maken dan het is. Enfin, tijd om een boek te lezen.ventoux Deze zomer kreeg ik de roman Ventoux van schrijver en journalist Bert Wagendorp cadeau van mijn dochter Liesbeth. Zelf zijn Liesbeth, Sjef en de kinderen in augustus, de berg in de Provence van het boek, met de auto ook naar boven gegaan. Met mijn ouders heb ik vijfenveertig jaar geleden met een kever die berg aangevallen. Daar heb ik eens dit over geschreven:
De Mont Ventoux ligt, excusez le mot, als een tiet in het lieflijke landschap van de Provence. Hoe haar te attaqueren was een discussiepunt. Het werd vanaf de noordkant in Malaucène de D974, omdat we het idee hadden daardoor zoveel mogelijk veilig langs de flanken te kunnen rijden en het zicht op de eventuele enge afgronden mogelijk konden beperken. Een illusie, maar weet dat maar eens van tevoren. Loofhout, dennen, struiken, mos en stenen, in die volgorde ging het naar boven. Het leek de aardrijkskundeles wel. Ineens kwam de enorme witte toren in zicht. Dan ben je boven, over de top en dat geeft een prettig overwinningsgevoel. Het is daar een maanlandschap met alleen maar witte, gele stenen. Een winkeltje waar je een orangina kon kopen en dure ansichtkaarten. Het uitzicht fenomenaal. Wel een heel harde koude wind, de truien moesten er bij aan. Mijn vader niet, die bleef, met afgestroopte mouwen, gewoon in zijn overhemd rondlopen. Je kon de Rhône-vallei zien en kijk daar moest ook ergens Châteauneuf-du-Pape liggen. De weg naar beneden tot Bédoin ging een stuk makkelijker. In Nederland bleek dat mijn vader, dankzij zijn overhemd, van deze berg een pleuritis had overgehouden.
Kort gezegd gaat het boek van Bert Wagendorp over vijf jonge vrienden en een vrouw die in 1982 ook op die berg stonden. Een van de fietsers verongelukt tijdens de afdaling. Dertig jaar later gaan de anderen terug naar die berg in de Provence. Waarom gaan ze terug en wat is er gebeurd? Of je nu wel of niet van wielrennen houdt, het leest als een tierelier en je wilt gewoon weten hoe het afloopt.
Goed, het toeval wil dat de kans erin zit dat Marjon en ik binnenkort ook, voor een paar dagen, naar de Provence gaan. Het laat zich raden wat dan een van de doelen zal zijn.


Responses

  1. we waren afgelopen weken in de Picardie; de graanschuur van Frankrijk. het herinnerde ons aan de vakanties van vroeger, toen we in ons R4 tje de kilometers lange rechte tweebaanswegen afreden naar zuid Frankrijk. Toen was het beklimmen van de Mont Ventoux een hele prestatie. Toen was het: als je de Mont Ventoux aan kunt, kun je alles aan. Met het huidige wagenpark en goede wegen, doe je even de Mont Ventoux. Maar het blijft een prachtig gezicht daarboven en voor mij een eeuwige trekpleister.

  2. Wij hebben, voor we het huis in de Charente kochten, vijftien jaar achter elkaar tijdens de herfstvakantie het appartement van madame Plantevin in Crestet gehuurd. Met een fenomenaal uitzicht over de vallei van de Ouvéze en de Mont Ventoux in zicht van voet tot top. Voor mij was het één van de mooiste uitzichten van Frankrijk. Dus een tip: rij even tot in het dorp van Crestet en vanop de parking voor de burcht geniet je van het uitzicht.
    Moest Yvette Plantevin nog leven (de weduwe van de oud burgemeester van Crestet) mag je haar van ons de groeten doen. Ze woont(de) in het eerste huis voorbij de toegangsweg naar Crestet op de baan van Vaison la Romaine naar Malaucene.

  3. Wij komen daar net vandaan, onverwacht terug moeten gaan na een ongeluk… Onze kampeerplek, vlak bij Crestet, biedt uitzicht op de Mont Ventoux. Hij ligt daar niet ‘als een tiet’ maar als een vertrouwd mak beest, en ik mis hem….

  4. Laat even horen wanneer jullie naar de Provence gaan, kunnen we op de Mont Ventoux afspreken!!gr Gon


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën