Gepost door: -paul | 28 mei 2013

Fluit

Heracleum sphondylium

Doranne vroeg me van de week waarom ik de laatste tijd zonnige foto’s laat zien, terwijl het hier pokkenweer is. Nou vooruit, dan doe ik er een waarover geen misverstanden mogelijk zijn. Op de voorgrond zijn trouwens witte schermbloemigen te zien. Vier jaar geleden schreef ik daarover dat het geen fluitekruid kon zijn. Met hulp van de reacties bleek het de gewone berenklauw te zijn. Goed, terug naar het fluitekruid. Dagelijks lees ik een tiental blogjes van collega’s. Gisteren bleken twee bloggers het over fluitenkruid te hebben. Ik zal ze even linken, klik hier en hier. Wat is nu correct geschreven: fluitekruid of fluitenkruid ? Als ik fluitekruid intik, dan geeft de spellingscontrole van WordPress een rode ribbel eronder en bij fluitenkruid niet. Dus fluitenkruid is correct. Of toch niet ? Het NRC stijlboek zegt namelijk dat  fluitekruid (zonder tussen-n) correct is. Nu kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die dit alles geen fluit interesseert, maar het houdt mij met dit regenweer wel bezig.


Responses

 1. Volgens de Woordenlijst der Nederlandse taal (het Groene boekje) is het fluitenkruid. Het meervoud van fluit kan alleen maar fluiten zijn en daarom is het fluitenkruid.

  • Raakt toch kant noch wal: wat heeft het nu met fluiten te maken? Je moet je net alle laten opdringen.

   • Als ik me goed herinner, dan kon je van een stukje stengel door er overlangs in te snijden en daar doorheen te blazen iets laten horen dat deed lijken op het geluid van een fluitje. Maar goed, dan hebben we het eigenlijk over fluitjeskruid.

 2. Toch blijf ik het gek vinden, die ‘n’ ertussen. Ik gebruikte die braaf, inderdaad vanwege de rode ribbel. Maar in mijn herinnering zeiden we vroeger ‘fluitekruid’, ‘pannekoek’, paddestoel’. Heeej! Bij paddestoel komt er geen rode ribbel!! Henny.

 3. De spellingscontrole is niet altijd betrouwbaar. Het is toch echt paddenstoel, officieel dan. Of je je er iets van aantrekt, is een tweede.

 4. Het is toch een plantennaam, dat is misschien niet aan spellingsregels onderhevig. In Heukels flora heet het Fluitenkruid.

 5. PS Weer of geen weer, mooie foto.

 6. Grappig, mijn vader (afkomstig uit N.Holland) noemde het “zere-ogen-bloemen) Als kind begreep ik niet wat dat inhield. Maar sinds ik omstreeks deze periode vaak ‘”zere ogen’heb, nu dus wel!maar ondanks het ongemak, ben ik dol op fluite(n)kruid. gr Gon

 7. Goede morgen Frankrijk.
  Ik heb mijzelf verleden jaar, bij de uitverkoop van de plaatselijke bieb , getracteerd om een dikke van Dale die maar 1 euro kostte.
  En ook daarin staat Fluitenkruit.
  Lees elke morgen met zeer veel genoegen je blog.
  Groetjes uit een zeer nat Nederland.

  • Heel apart in die van Dale: Fluitenkruit :-)

 8. Ook de boswachter van Den Haag heeft het bevestigd: het is Fluitenkruid


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën