Gepost door: -paul | 22 augustus 2012

Dégâts

Laat ik beginnen met een redelijk onschuldige foto, het dak aan de achterkant van het atelier. Er liggen een serie kleine Franse pannetjes in de dakgoot. Gisteravond om zeven uur is er echter een tornado-achtige storm over de Brionnais van west naar oost getrokken. Dat heeft vijftien minuten geduurd en de ravage is enorm. Nog nooit vertoond zeggen de mensen van de streek.  Aan de voorkant heeft de Herberg een gat van drie vierkante meter in het dak. Die pannen zijn vanmiddag inmiddels door de dakdekker, gelukkig, vernieuwd. De majestueuze kersenboom in de wei is zo goed als gehalveerd. De kroon van de walnotenboom ligt op de grond en de judasboom bij het hek mist een grote tak. De ramp in de moestuin is ook niet onaardig. Tussen Saint Germain en Saint Julien ligt een schuur voor driekwart op de weg. Enzovoorts. Om een idee te krijgen laat ik  een aantal aanklikbare foto’s zien.


Responses

 1. Heftig.

 2. Dat liegt er niet om.
  Natuurgeweld … wat zijn wij mensen dan “nietig”

  Groet,
  Ria van Eck.

 3. Dat zal wel een angstaanjagend kwartier zijn geweest tijdens die tornado! Wat een ravage. Gelukkig dat de Franse dakbedekkers snel van aanpakken weten, want zelf even een gat van drie vierkante meter provisorisch dichtmaken, lijkt me een hele klus. En de paarden hoe hebben die er zich doorheen geslagen? Hopelijk geen paniek.

  • Zelf het gat dichtmaken is geen optie. Als ik alleen al kijk hoe die mannen met zo’n ladder het dak op gaan word ik al duizelig. Die dakdekker is trouwens mijn buurman van schuin tegenover, dat scheelt.
   Wat betreft de paarden, leuk vinden ze het niet, maar ze hebben een open wei waarin ze kunnen vluchten. Daar hoef ik me dus geen zorgen over te maken.

 4. maar je ontbijt/lunch/diner-boom is ongeschonden?

  • Nee die staan er gelukkig nog. Baal wel van die kersenboom in de wei. Doodzonde.

 5. Verdorie wat een bende, je rekent er niet op dat dit kan gebeuren. Wij hadden ook erg veel wind en enorme rukwinden. Gelukkig geen schade. Wel veel regen na de wind. Sterkte gewenst!!

  Salut Michel

  • Het gekke is dat er, ook om mij heen, de minste schade is bij daken met die kleine pannetjes.

 6. is niet raar, als de wind onder een gesloten dek pannen komt, tilt de wind die op. gesloten zijn bv Tuile du Nord en aanverwanten, die kleine vlakke pannetjes zijn open

 7. Kan je je zo een ganse nacht als dit voorstellen? Zoiets hebben wij gehad in zuid-west Frankrijk op 28-12-1999 drie dagen voor het millenium . Windvlagen van 220 km/u, de reuzegrote notenboom plat tegen de grond ,daken van schuren en huizen opgetild en “ergens” teruggevonden…
  Sindsdien weten wij wat storm is, wij zaten toen 3 dagen zonder stroom tot op 31-12-99 rond 15u00 het licht terug aanging en de boiler terug opwarmde. Wij zijn het jaar 2000 toch nog proper gewassen in kunnen gaan !

 8. Wel een gedoe voor je maar wat een goddelijke kleine Franse pannetjes, ik vind ze mooi


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën