Gepost door: -paul | 12 augustus 2012

Rijtuigies

Voor de vijfde editie van de Route du Boeuf vertrokken vanmorgen vijfendertig calèches vanuit Charolles, dwars door de Brionnais, naar Saint Christophe-en-Brionnais. Dat is een lange tocht, over binnenwegen, van achtendertig kilometer. De middagpauze was in Amanzé. De paarden konden in een weilandje uitrusten en zich te goed doen aan het groene gras. Voor de deelnemers was er in de salle communale uiteraard een repas. Om half vier ging het verder naar Saint Christophe. Waarom deze tocht ? Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw trokken de koeienfokkers over deze binnenwegen te voet met hun Charolais koeien naar de markt in Saint Christophe om ze daar te verkopen. Dat betekende midden in de nacht opstaan, koeien uit de wei halen en lopen maar om voor zes uur in de ochtend aan te komen op het marktplein. Vanuit mijn dorp, Saint Germain-en-Brionnais, liep men door Amanzé naar Oyé. Daar werd halt gemaakt om bij Le Chaumont iets te eten en te drinken. Van links en rechts sloten zich andere boeren met hun koeien aan en uiteindelijk arriveerde een hele stoet op de Grande Allée de Tenay. Dat was vroeger. Tegenwoordig gaat het met vrachtauto’s, want die beroemde markt is er nog steeds. Leuk om op een woensdag eens te gaan kijken.


Responses

  1. Mijn buurman, je weet wel, die in Oyé op school zat, maakt onderscheidt tussen fokkers van vee en vetmesters. Tussen éleveurs en emboucheurs. Ik bespeurde in zijn uitleg een verschil in status. Specialisten in het naar de markt brengen van vee waren de toucheurs (touch’ron in patois). Dit valt allemaal te lezen in het het museum van Oyé. Het museum dat Paul al eerder had aanbevolen en met de woorden zoals Philip Freriks die tegenwoordig gebruikt: Ga dat zien, ga dat zien.


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën