Gepost door: -paul | 20 juni 2010

Echaudage

echaudage1

Gelukkig, er was wat zon op de patrimoine-dag en dankzij de uitleg van Pierre Chossat is mij duidelijk geworden wat een échaudage de la vigne is. Benoit Raclet, een inwoner van Saint Germain-en-Brionnais, ontdekte in 1830 een effectief middel tegen de beruchte wijngaardmot (pyrale de la vigne). De larven van deze parasiet knabbelden de jonge bladeren en druiven op waardoor hele oogsten verloren gingen.  Door nu in het vroege voorjaar de druivenstokken te begieten met heet water (échaudage), overleefden de larven het niet en konden de druiven normaal doorgroeien en wijn gemaakt worden. Heel simpel, maar hoe ontdek je zoiets ? Het verhaal gaat dat Benoit thuis het warme afwaswater uit het raam gooide. Daar stonden een paar druivenstokken en… alleen aan die stokken kwamen druiven. Graag toost ik vandaag met een goed glas wijn niet alleen op Benoit Raclet, de redder van de wijngaarden, maar ook op Corry en Lucas. Dat we er nog vele jaren van mogen genieten.

Reacties:

hips,..dank je (heb je nu ingehaald)
Geplaatst door: lucas | 20 juni 2010 om 23:10


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën