Gepost door: -paul | 7 april 2010

Behangschepper

Dufour

Onze expositie is in de Rue Dufour in Mâcon. Er zullen vast wel meer Franse plaatsen zijn, maar op de straatnaambordjes in Mâcon staat ook dat, in dit voorbeeld, Joseph Dufour créateur de papier peint is geweest. Zeg maar een behangschepper. Heb nog nooit van de beste man gehoord en ja, dan wil je toch wel eens wat meer over hem weten. Goed, hij is niet ver van Mâcon geboren in Tramayes. In 1797 is hij in Mâcon een behangpapierfabriekje begonnen. Joseph ontwikkelde er als eerste een houtdruktechniek waarmee hij een panoramisch decoratief behang kon maken. In samenwerking met de kunstenaar Jean-Gabriel Charvet maakte hij in 1806 zijn meesterwerk: Sauvages de la Mer du Pacifique, gebaseerd op de reizen van Captain Cook. Twintig naast elkaar geplakte banen behang met een totale grootte van 2,5m x 10,5m. Er zijn in de wereld nog maar vijf exemplaren over van dit kunstwerk. Een bijzondere man, die Joseph Dufour.

sauvages
Reacties:

Interessant. Als ik het aantal banen tel, kom ik niet tot twintig. Dat zou betekenen, dat het niet een volledige weergave is van zijn ‘Sauvages de la Mer du Pacifique’ Toch zie je dat niet. Het maakt qua compositie een gebalanceerde indruk.
Bedankt voor het doen van dit onderzoekje en het bereiken van bovenstaand resultaat, alles uit interesse naar een naam op een straatnaambordje.
Vriendelijke groet,
Rob
Geplaatst door: Rob van Rotterdam | 8 april 2010 om 13:39

Dat klopt, het zijn de eerste 10 banen. Wil je ze allemaal zien, dan moet je op deze (hele lange) link klikken: http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/8/85/%27Sauvages_de_la_Mer_Pacifique%27,_panels_11-20_of_woodblock_printed_wallpaper_designed_by_–Jean-Gabriel_Charvet–_and_manufactured_by_–Joseph_Dufour–.jpg/800px-%27Sauvages_de_la_Mer_Pacifique%27,_panels_11-20_of_woodblock_printed_wallpaper_designed_by_–Jean-Gabriel_Charvet–_and_manufactured_by_–Joseph_Dufour–.jpg&imgrefurl=http://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Gabriel_Charvet&h=365&w=800&sz=84&tbnid=oH3iEDw4QDo_bM:&tbnh=65&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Djoseph%2Bdufour&hl=nl&usg=__HXJmz542CQM2DPPlca4_ZQak8qw=&ei=TwC-S72yBYaEmgOt35TlBg&sa=X&oi=image_result&resnum=5&ct=image&ved=0CBoQ9QEwBA
Geplaatst door: -paul | 8 april 2010 om 18:21


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën