Gepost door: -paul | 20 januari 2010

Verschil

Via de mail krijg ik bericht dat de scanner binnen 48 uur door vervoersdienst Kiala afgeleverd gaat worden bij, ja echt waar, de mercerie-chapellerie in La Clayette. Dat is een garen, band en hoedenwinkel. Ben daar wel eens geweest voor een baret en het is op zich wel grappig om er nu naar toe te moeten voor een scanner. Enfin, we doen weer een romaanse kerk. Eind van de middag kwam de zon nog even door en kon ik mooi de kerk van mijn eigen dorp te pakken nemen. Qua bouw lijkt hij veel op die van Varenne l’Arconce, maar uiteraard vind ik de onze mooier en trouwens ook groter. Verschil is ook dat de kerststal nog vóór het altaar staat. Vraag me af wanneer ze die eigenlijk weer weghalen. Zou daar een bepaalde katholieke datum voor staan of is het misschien gewoon een kwestie van er even zin en tijd voor maken ?

Reacties:

Wat betreft de datum: in veel kerken mag de kerststal al blij zijn als die Driekoningen 6 januari haalt. Vaak blijft die acht dagen langer staan, tot het octaaf gedaan is, maar in de geest van de liturgie mag die pas daags na 2 februari, Maria Lichtmis, het laatste feest verbonden met Kerstmis, afgebroken worden.
Nu, Varenne-l’-Arconce, Paul, je doet me steeds maar twijfelen en zwalpen tussen de verstilde schoonheid van de Romaanse kerken van ons Zuid-Bourgondië en de barokke en rococo-pracht van Zuid-Duitsland en Oostenrijk en Tirol. Ja, waar voelt een mens zich het meeste thuis, voorwaar niet eenvoudig….
Geplaatst door: Herman | 20 januari 2010 om 20:35

Dank Herman voor je uitleg over de kerststal.
Dan over de verstilde schoonheid van onze Bourgondische romaanse kerken. De kracht van ‘onze’ romaanse kerken is denk ik de puurheid, niet vertroebeld door pracht en opsmuk van het barokke en rococo.
Geplaatst door: -paul | 20 januari 2010 om 22:13

‘Vertroebeling’ door Barok en Rococo. Inderdaad, daarmee zijn wij het hartstochtelijk eens. Dát aan te treffen in ogenschijnlijk mooie kerken, is steeds weer een desillusie. Nog liever de schimmel van franse kaas tegen de oude Romaanse muren, zoals – eertijds- in de kerkjes van Brancion en Chapaize. SOBERHEID is wat die Romaanse stijl zo mooi maakt. Maar of dat oorspronkelijk altijd zo geweest is, weet ik niet… Henny/Hans
Geplaatst door: Henny | 21 januari 2010 om 13:58

De verstilde schoonheid is veelal niet oorspronkelijk. In de Middeleeuwen moeten de meeste van die kerken nogal een kleurboek geweest zijn. Nu zijn ze verstild, mooi, maar vaak ook echt koud en verlaten, doods, wat nu niet meteen van de Alpenlandse barokkerken gezegd kan worden: zelfs bij min 15 buiten is het binnen warm.
Geplaatst door: Herman | 24 januari 2010 om 12:36


geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën